BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 24 November 2010

uKhwwAh FisAbiLillAh

kita semua mempunyai sahabat,kawan dan teman kan.tidak pun begitu,kita sendiri merupakan sahabat kepada sahabat kita…Sebenarnya  pengalaman banyak mengajar aku menjadi insan yang bergelar sahabat.untuk menjadi sabahat kita dahulu mesti meletakkan diri kita sebagai sahabat..

Ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk sebenarnya,dan sebagai tarbiyyah kepada kita..cara Allah menegur salah kita dengan memberi ujian sebagai peringatan supaya kita sedar  akan hakikat kesalahan tersebut.
Betul lah setiap yang terjadi pasti ada hikmah nya kan..sekurang-kurang nya buat kita berfikir akan kesilapan sendiri.jika dibiarkan berlarutan.sesungguhnya mungkin kita masih tidak menyedari kesilapan sendiri dan akan kekal dalam kesilapan  yang sama .

Kita mudah berkawan dan berkenalan ,punya ramai kawan, teman  dan sahabat d cc,tetapi tak ramai yang boleh menjaga hubungan itu supaya kekal  lama.

 Dan dalam sesebuah perhubungan  persahabatan,sememangnya kita manusia bukan  sempurna,kadang kadang kita terlupa akan hakikat tersebut…..kerana ketidaksempurnaan tersebut lah kita juga  tidak akan pernah tidak melakukan kesilapan .hatta dalam menjalinkan ikatan ukhwah sesama kita.,pasti kadang kala tercipta selisih faham.

 menjalinkan ikatan ukhwwah yang diredhai oleh Allah.bertemu dan berpisah kerana Allah.


ukhwwah.."Sahabat...

Jika hari ini aku terlalu gembira,
Sedarkanlah aku dengan amaran-amaran Allah...

Jika aku bersedih tanpa kata,
Pujuklah aku dengan tarbiyah Pencipta...

Jika aku lemah tak berdaya,
Ingatkanlah aku dengan kehebatan syurga...

Jika antara kita ada tembok yg memisahkan,
Ajaklah aku untuk meruntuhkannya segera...

Jika pernah hati mu terluka,
Luahkanlah agar aku berubah...


0 ulasan: